Лекарският съюз завежда иск срещу Надзорния съвет на НЗОК

Лекарският съюз завежда иск срещу Надзорния съвет на НЗОК
Председателят на Българския лекарски съюз, д-р Цветан Райчинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз ще заведе иск в Административния съд за неизпълнение на закона от страна на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

От лекарския съюз смятат, че НЗОК и държавата, не желаят да се стабилизира състоянието на здравеопазването като цяло, и в частност това на медицинския персонал, предава БГНЕС.

БЛС не вижда смисъл в продължаването на преговорите по Национални рамков договор за 2014 г., поради което прекратява участието си на всички нива и институции, касаещи здравеопазването, съобщават от лекарския съюз.

БЛС са недоволни, че на преговорите по НРД в петък са присъствали само трима представители на Надзорния съвет на НЗОК, като по закон, за водене на преговори и одобрение на НРД са необходими не по-малко от седем члена на надзора.

"На нито едно от досега провелите се заседания, не са присъствали повече от 4 човека, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне", посочват от лекарския съюз.

БЛС посочва, че членовете на Надзорния съвет, въпреки доброволното си съгласие за участие в управителния орган, практически умишлено и съзнателно саботират преговорите и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014.

"За "пълноценност" на работата на Надзорния съвет говори и фактът, че на днешното си заседание, единственото прието решение е "да се изпълнява Законът за бюджета на НЗОК", казват от още от БЛС.

„С цел информация и избягване на спекулации, БЛС декларира, че предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност, са под 1% от бюджета на НЗОК и не биха го нарушили с нищо", пише още в позицията на съюза.

Според тях, се вижда тенденция средствата на НЗОК да бъдат предназначени за обслужване на интересите на фармацевтичния бизнес, но не и за гарантиране на достъпа на населението до медицински дейности.

"Въпреки подозренията, че някои членове на НС преследват не национални, а лични и на определени организации интереси, приемаме, че държавата като цяло отказва да приеме необходимостта от достатъчно медицински дейности и не се тревожи от факта, че българските медицински специалисти все повече предпочитат да работят извън страната", заявяват от БЛС.

#Български лекарски съюз #Национална здравноосигурителна каса #БЛС #НЗОК #Надзорен съвет #Национален рамков договор #НРД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници