„Газпром“: Строителството на „Южен поток“ продължава

„Газпром“: Строителството на „Южен поток“ продължава
Енергийният гигант изразява изненада и разочарование, че Еврокомисията е формулирала тревогите си едва сега, когато строителните работи вече са започнали. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Строителството на „Южен поток“ ще продължи, както е планирано и в пълно съответствие с местните закони и международните стандарти“, обяви компанията „Газпром“.

Изявлението идва в отговор на Европейската комисия, която обяви в четвъртък, че двустранните споразумения между Русия и страните - участнички в проекта, са в разрез с европейското законодателство и трябва да се предоговорят.

„Стандартна практика е инвестициите в големи трансгранични проекти да се подкрепят с подобни споразумения, тяхното съдържание е публично от години“, казват още от „Газпром“.

Енергийният гигант изразява изненада и разочарование, че Еврокомисията е формулирала тревогите си едва сега, когато строителните работи вече са започнали.

От „Газпром“ посочват, че регулаторните въпроси, свързани с европейското енергийно законодателство, могат да бъдат изяснени успоредно с продължаващото строителство на газопровода.

„След като постигнахме споразумение с Европейския съюз за „Северен поток“, вярваме, че можем да използваме този опит и в проекта „Южен поток“, гласи още позицията на руската газова компания.

#"Южен поток" #Русия #Европейска комисия #строителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници