Константинов обеща електронни болнични през 2013 г.

Константинов обеща електронни болнични през 2013 г.
„Очаква се до октомври следващата година да бъдат готови електронната рецепта, електронният болничен лист и електронното здравно досие“, каза Константинов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Електронна рецепта, електронен болничен лист и електронно здравно досие се очаква да бъдат на разположение на пациентите догодина.

„Очаква се до октомври следващата година да бъдат готови електронната рецепта, електронният болничен лист и електронното здравно досие“, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов по време на откриването на Седмата конференция „Е-здравеопазване - технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа“, цитиран от БТА.

Той уточни, че в момента се приемат документи на желаещите да участват в проекта „Базис“, който ще осигури наличието на електронните рецепти, досиета и болнични листове.

Вече е направено електронното пациентско досие, в което се описват манипулациите, извършени на пациента.

Целта на досието е всеки да може да проверява съответствието между манипулациите и данните, записани в него.

Достъп до такова досие ще имат пациенти, които имат електронен подпис. Такова досие ще улесни и лекарите, които няма да губят време в попълване на документи.

По думите на министъра обаче, за да се регламентира електронното здравеопазване, ще трябва да се извършат промени в законодателството.

До декември тази година пък е предвидено линейките да бъдат оборудвани с апаратура, чрез която до болниците ще се предава информация какво е състоянието на пациента.
Така ще се спести време и ще се избегне обикалянето по различни лечебни заведения, допълни Константинов.

#Стефан Константинов #Константинов #министър на здравеопазването #електронно здравеопазване #електронна рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"