Стопанската камара: Няма икономическа стратегия за „Белене”

Стопанската камара: Няма икономическа стратегия за  „Белене”
A A+ A++ A

Българска стопанска камара изпрати до Народното събрание свое становище по внесения проект за решение за продължаване на строителството на АЕЦ „Белене“.

БСК не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта „Белене”. Една от причините е, че не е налице обоснована дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, част от която следва да бъде и проектът „Белене“.

 

БСК няма достъп до пълна експертна информация за параметрите на проекта с цел оценяване на неговата ефективност, в т.ч размер на инвестицията, държавно участие, схема за финансиране, пазари, цена на ел.енергията и т.н.

 

„България е посочена от Европейската комисия като пример за изкуствено поддържане на икономически и екологично неефективни централи, за които плащат потребителите. Под въпрос към момента е необходимостта от нови електропроизводствени мощности за вътрешно потребление, особено като се има предвид, че българската електроенергийна система разполага със значителен свръхкапацитет за производство“, се казва в позиция на БСК.

Категоричната ни позиция е, че:

- Държавата не трябва да се ангажира финансово в реализацията на проект за нова ядрена централа, а неговата реализация следва да се осъществи само на база частно участие, при отчитане на направените до момента инвестиции и стриктно съблюдаване на изискванията за безопасност.

 

- Държавата и държавните дружества не трябва да се обвързват с изкупуване на енергията, произведена от ядрената централа, и бъдещи ценови условия за това.

 

- Който и да е енергиен проект следва да се реализира при стриктно спазване на българското и европейско законодателство, а намесата на държавата на електроенергийния пазар следва да бъде ограничена само до случаите, когато има реална заплаха за недостиг на производствени мощности и за сигурността на снабдяването.

#Българска стопанска камара #Народното събрание #БСК #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"