Светът скърби за Мандела

Светът скърби за Мандела
Световни лидери изказаха съпричастност на ЮАР за кончината на Мандела. Снимка: www.manager.b
A A+ A++ A

Първият чернокож президент на САЩ Барак Обама почете Нелсън Мандела като „дълбоко добър“ човек, който „взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост“, предаде AFP, цитирана от www.bnews.bg. „Вероятно няма да видим друг като Нелсън Мандела“, каза Обама в телевизионно обръщение, приветствайки своя политически герой за неговото „пламенно достойнство и непреклонна воля за жертване на собствената му свобода за свободата на другите“, заяви още Обама и допълни, че с пътуването си от „затворник в президент“ Мандела е трансформирал ЮАР и „трогна всички нас“.

Британският принц Уилям нарече смъртта на Нелсън Мандела „изключително тъжна и трагична“, веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда, предаде AFP. Зиндзи, дъщеря на Мандела, също присъства на премиерата на „Мандела: Дългият път към свободата“. „Точно ни напомниха какъв необикновен и вдъхновяващ човек бешеМандела, моите молитви и мисли сега са с него и неговото семейство“, каза Уилям.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Нелсън Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир.

„Примерът на този велик лидер ще ръководи всички онези, които се борят за социална справедливост и мир по света“, каза тя в изявление. По думите й Мандела е най-великата личност на 20. век.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нарече Нелсън Мандела „гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение“.

„Никога няма да забравя неговата самоотверженост и дълбоко чувство за обща устременост“, каза Бан Ки-мун пред журналисти по повод смъртта на бившия южноафрикански президент. „Никой в наше време не е направил повече за напредъка на ценностите и стремежите на ООН. Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството“, каза той, цитиран от РИА Новости.

Своята почит към Нелсън Мандела отдаде и президентът на Израел Шимон Перес.

„Светът изгуби велик лидер, който промени лицето на историята. Нелсън Мандела беше борец за човешки права, който остави своя белег във войната срещу дискриминацията и расизма“.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Мандела е бил „един от най-изявените модели за подражание на нашето време, който ще бъде запомнен като баща на нова Южна Африка и лидер с огромен морал“, предаде Yedioth Ahronoth.

Премиерът на Австралия Тони Абът приветства Нелсън Мандела като „истински велик човек“, след като героят на борбата срещу апартейда почина на 95 години.

„Нелсън Мандела беше една от най-великите личности на Африка, може би една от най-великите личности на нашия век. Истински велик човек“, каза Абът пред радио Fairfax, посочвайки го за баща на модерна Южна Африка. В официалното изявление на премиера се казва, че Мандела „ще бъде запомнен като повече от политическа фигура, той беше морален лидер“.

„Заедно с народа на ЮАР ние, в Германия, сме в траур за Нелсън Мандела.

Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу потисничеството на неговия народ и победата над апартейда“, се казва в изявлението на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тридневен траур по повод смъртта на първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела.

Съболезнования изказаха и други латиноамерикански лидери, предаде РИА Новости.

#Нетаняху #Обама #Мадуро #Уилям #Русев #Мандела #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"