Нелсън Мандела почина на 95 г.

Нелсън Мандела почина на 95 г.
Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. Снимка: www.bnews.bg
A A+ A++ A

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. Новината съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума.

„Нацията ни загуби най-великият си син“, бяха думите на Зума, предаде novinite.com.

Мандела, наричан от сънародниците си на галено „Мадиба“, е първият чернокож президент на ЮАР и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Той е сред най-изявените противници на апартейда в ЮАР и символ на борбата срещу него.

Той беше в болница няколко пъти през тази година заради повтаряща се белодробна инфекция.

Мандела е роден на 18 юли 1918 г. Той започва да се занимава с политическа дейност през 1944 г. Няколко години по-късно оглавява кампания за неподчинение на расистките закони. От 1961 г. ръководи военната организация на Африканския национален конгрес (АНК).

През 1962 г. е арестуван и е осъден на седем години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда.

Нелсън Мандела прекарва 24 години в затвор. Дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Мандела оглавява АНК, която след падането на апартейда е вече законна партия, година по-късно.

На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР - Фредерик де Клерк, получава награда на ЮНЕСКО за мир „Хофу-Боани“ за постигнатото споразумение.

През 1993 г., отново с Де Клерк, получава Нобелова награда за мир.

През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. Държавен глава на африканската страна до 1999 г.

#Нелсън Мандела #АНК #Париж #награда #Южна Африка #Зума

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници