Българчетата искат да стават програмисти

Българчетата искат да стават програмисти
Българските младежи вече не мечтаят да стават полицаи и депутати, а искат да са програмисти – една от най-търсените професии в света. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Мечтата на съвременните българчета е да станат програмисти - доскоро предпочитаните професии в МВР и политиката остават на заден план.

Българските младежи вече не мечтаят да стават полицаи и депутати, а искат да са програмисти - една от най-търсените професии в света, сочи докладът за състоянието на младежта за 2009-2010 г., който кабинетът одобри вчера, пише вестник „Стандарт“.

Едва 0,7% от младите хора искат да влязат в парламента, а 3,8% желаят да влязат в МВР, се казва в доклада.

През 2005 г. желаещите да станат полицаи са били два пъти повече. За последните 5 години професията „програмист“ е изместила от първите места адвокатите, лекарите и икономистите.
Ако през 2005 г. 16,3% са желали да станат компютърни специалисти, то пет години по-късно техният дял е 21,8%.

Българите са сред най-добрите специалисти в тази област в света.

Все повече младежи използват наркотици. Пред 1995 г. са били 1%, а пет години по-късно - 3%. От тях 23% са употребявали канабис, а 2% - твърди наркотици. Сред първите най-често са младежи между 19 и 24 години.

27% от младежите, които са изследвани за изготвяне на доклада, са посочили, че са правили секс само за една нощ.

На 15% от всички участници в изследването им се е случвало да се срещнат с човек, с когото са се запознали във виртуалната мрежа.

Според доклада българките все по-късно предпочитат да раждат. През 2010 г. се запазва тенденция на увеличаване на средната възраст на жените при раждане на първо дете - 26,2 г., и сключване на първи брак - 26,9 г. През 1999 г. тя е била съответно 22,2 г. и 22,6 г., а през 2001 г. - 23,8 г. и 24,8 г.

#младежи #професии #програмисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"