206337 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68562| EUR 1.95583| GBP 2.31788|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Добивната промишленост с осезаем ръст през септември

7 ноември 2011, понеделник / 12:53; Коментари: 0
Send to Kindle
Добивната промишленост с осезаем ръст през септември
Добив на въглища в Мини „Марица–Изток“. Снимка: БГНЕС

Индексът на промишленото производство през септември, изчислен по метода на сезонното изглаждане, нараства с 1.0% в сравнение с август, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство през септември нараства с 1.5% спрямо същия месец миналата година.

Производството в добивната промишленост нараства с 10.2% през септември спрямо август, а в преработващата промишленост – с 3.7%. Спад от 7.2% отчитат производството и разпределението на газ, електрическа и топлоенергия.

Най-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 40.8%. При производството на метални изделия, без машини и оборудване, този ръст е 14.7%, а при производството на изделия от други неметални минерални суровини – 9.2%. Увеличението при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение е 6.5%, а при производството на напитки – 5.0%.

Спад е регистриран при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 14.3%, при производството на основни метали – с 11.1%, при производството на тютюневи изделия – с 6.8%.

На годишна база е отчетено увеличение от 7.7% на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни. В преработващата промишленост този ръст е 2.7%, докато в производството и разпределението на газ, електрическа и топлоенергия календарното изглаждане посочва намаление от 5.1%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (14.1%), в производството на енергийни продукти (2.1%) и в производството на продукти за междинно потребление (0.4%).

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред. Този метод е подходящ при дългосрочни сравнения на данните.

Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни,  дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците,  на националните празници,  както и на наличието на екстремни стойности.

Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Информацията, която предоставят, е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози.

Индексите не измерват действителното равнище на производството,  а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода.  За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността,  като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97.0% от оборота на цялата промишленост.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: