ЕК: България да предоговори „Южен поток“ с Русия

ЕК: България да предоговори „Южен поток“ с Русия
„Мога да кажа открито и откровено, че „Южен поток“ няма да започне работа на територията на ЕС, ако не съответства на законите на блока“, подчерта директорът по въпросите на енергийните пазари в Еврокомисията Клаус-Дитер Борхард. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България ще трябва да предоговори двустранното си споразумение с Русия за „Южен поток“, заяви директорът по въпросите на енергийните пазари в Еврокомисията Клаус-Дитер Борхард.

Двустранните договори за изграждането на „Южен поток“, сключени между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в разрез със законите на Евросъюза и трябва да бъдат предоговорени, посочва Европейската комисия.

„Мога да кажа открито и откровено, че „Южен поток“ няма да започне работа на територията на ЕС, ако не съответства на законите на блока“, подчерта Борхард.

Газопроводът „Южен поток“ не може да функционира в ЕС, ако не е съобразен с европейските закони в енергийната сфера, а това съгласуване може да отнеме няколко години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изказване от Еврокомисията.

През ноември „Газпром“ започна строителството на участъка на „Южен поток“ в Сърбия.

#"Южен поток" #Русия #България #Европейска комисия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници