„Южен поток“ несъобразен с европейските закони, казва ЕК

„Южен поток“ несъобразен с европейските закони, казва ЕК
Руското енергийно министерство вече е сезирано по случая, като еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо до Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода „Южен поток“, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени“, заяви директорът по енергийните пазари в Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард.

Борхард посочи, че Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони, предава БГНЕС.

„Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство“, каза още той.

Руското енергийно министерство вече е сезирано по случая, като еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо до Москва.

#"Южен поток" #България #Русия #Европейски съюз #Европейска комисия #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници