Културното министерство пожелало награждаването на Борисов от СБХ

Културното министерство пожелало награждаването на Борисов от СБХ
Ппроф. Велислав Минеков, председател на Контролната комисия към СБХ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Награждаването на министъра на културата Вежди Рашидов и министър-председателя Бойко Борисов от Съюза на българските художници е било „пожелано" от Министерството на културата, заяви председателят на Контролната комисия на СБХ проф. Велислав Минеков.

Решението за това е взето от Управителния съвет на организацията в непълен състав, каза Минеков през БГНЕС.

Контролната комисия на организацията дори не е била уведомена за решението, уточни Минеков, който започна обжалването на даването на почетните отличия на двамата политици.

''Позволявам си това самочувствие и това нахалство да кажа, че все пак се чувствам победител и ми е изключително приятно'', коментира той и допълни, че след действията по обжалването, творческата организация, а и самите управляващи, са се спасили от резил.

До отличията на двамата се стигна, след като със свое решение МС предостави сградата на "Шипка" 6 на СБХ след дълъг спор с ръководството на Софийския Университет ''Св. Климент Охридски''. Затова от художническата организация взеха решението да дадат почетно членство на премиера и министъра за ''особени заслуги''.

"Двата обекта за награждаване", както ги нарече Минеков, са изпратили писмо, че няма да отидат до СБХ, защото се опасяват от протести и не биха желали да бъдат замервани с яйца и домати.

"Поради което се е случило следващото още по-унизително действие, когато наличните няколко членове на УС, са взели грамотите и медалите под мишница и са се запътили пеша на поклонение в МС," обяснява още скулптурът.

По думите му, върхът на унижението е, че в крайна сметка, след разразилия се скандал, Борисов и Рашидов решиха да откажат наградите.

Той се обърна към премиера с думите, че "медалчето" на СБХ не струва 2-3 лв., а поне 1000 пъти повече. Вчера Борисов върна плакета от организацията с думите, че той вероятно струва 2-3 лв., и призова художниците да го дадат на този, ''който счита, че това му е важно''.

Минеков допълни още, че Контролната комисия е изискала преразглеждане на случая и ако УС не промени решението си той ще напусне председателския пост на комисията.

"Награждаване на действащи политици и в предизборна ситуация срещу очаквани услуги се нарича проституция. Аз не мога да си позволя да бъда част от това нещо", категоричен бе той.

#СБХ #Съюз на българските художници #Велислав Минеков #Вежди Рашидов #министър на културата #Бойко Борисов #министър-председател на България #Ивайло Дичев #почетно членство #награждаване #Министерство на културата #СУ ''Климент Охридски''

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"