Морето се успокои, но идва студ

Морето се успокои, но идва студ
Снимка: Община Балчик
A A+ A++ A

След силния снеговалеж и ураганния вятър, който предизвика силно вълнение в Черно море, днес вятърът утихва, но температурите ще паднат още повече.

Обстановката в Поморие се нормализира, като вече не се наблюдават необичайно високите, подобни на цунами, вълни, но морето остава бурно, предаде bTV.

Мястото около скъсаната дига е било обезопасено снощи. Аварийните екипи са били в готовност да помогнат.

Огромни вълни заляха Южното Черноморие. Вълните на места като Царево достигаха 10–11 метра височина. Местни рибари споделят, че не са виждали такова вълнение от години.

Областният управител Константин Гребенаров заяви, че обстановката в област Бургас се нормализира.

„Кризисните щабове наблюдаваха морето и съоръженията. Благодарение на спада на вълните наблюдаваме по-спокойна обстановка“, каза Гребенаров. Вчера вятърът на моменти е достигал 10-12 метра в секунда.

„По препоръка на министър Цветанов в най-скоро време ще започне изграждането на дигата в Ахелой“, отбеляза областният управител на Бургас.

По думите му най-важната задача на местните власти е да убедят правителството да отпусне средства, за да започне изграждането на допълнителните съоръжения най-късно до есента.

Константин Гребенаров каза още, че в момента опасност за населението няма.

Вятърът във Варна все още е силен. Пораженията по варненското крайбрежие са големи. На места е непроходимо за автомобили и опасно за пешеходци. Снощи екип на Община Варна е огледал щетите. Няма бедстващи общини, но има затворени второкласни и третокласни пътища.

Температурата в морската столица в момента е минус 13 градуса с пориви на вятъра със скорост 25 метра в секунда.

Много автомобили не могат да запалят в необичайно студеното време и немалко жители на Варна са предпочели да ползват градския транспорт тази сутрин.

#Черно море #вълнение #вълни #Поморие #Бургас #Варна #вятър #ниски температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"