"Зелените": Данък за възобновяема енергия заради корпоративни интереси

"Зелените": Данък за възобновяема енергия заради корпоративни интереси
Възобновяемата енергия е най-прозрачният сектор в енергетиката, твърдят "Зелените". Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Партия „Зелените“ се противопостави на внесеното в петък предложение от „Атака“ за промяна в Закона за бюджета, която предвижда налагането на 20% "такса" върху приходите от възобновяемите енергийни източници. В началото на тази седмица БСП заяви, че ще подкрепи това предложение.

„Практика на предишни парламенти беше да се променят специални и устройствени закони през законите за държавния бюджет. Това Народно събрание също доказва, че е готово да потъпче правовата държава в името на корпоративни интереси прикрити зад откровено популистки мерки. Да се въведе нов данък за определен сектор в енергетиката, без никакъв предварителен план и дебат, това е отчетлива политическа безпардонност и връщане към отдавна отхвърлени централизирани форми в икономиката“, се казва в позиция на партията.

„Зелените“ припомнят, че възобновяемата енергия е най-прозрачният сектор в енергетиката като цяло, който през последните години чрез инвестиции за милиарди евро създаде над двадесет и пет хиляди работни места.

„С подобни безсилни действия настоящите управляващи явно искат да възстановят своите финансови „канали“, осигуряващи приходи на приближени партийни лица и фирми чрез различни схеми. Това се случва чрез голяма медийна кампания в посока на налагане на модела „България – енергиен център на Балканите”, който включва новите реактори в АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, нови ТЕЦ мощности и отново изровените проекти за големи хидроенергийни мощности по р. Дунав“, коментират природозащитниците.

#Зелените #Атака #БСП #възобновяемата енергия #ТЕЦ #АЕЦ #Белене #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »