Българи подкрепят протестите срещу шистовия газ в Румъния

Българи подкрепят протестите срещу шистовия газ в Румъния
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване в България” подкрепя протестите срещу фракинга в Румъния.

„В последните няколко дни станахме свидетели на безпрецедентното отношение на румънските власти към мирно-протестиращите граждани в с. Пунгещи, окръг Васлуи. Румънското правителство погазва волята на гражданите на страната и правата на жителите на Пунгещи, като изпраща срещу тях жандармерия, която с насилие прокарва интересите на компрометираната компания Шеврон (Chevron)“, се казва в позиция на организацията.

Вече три дни, гражданите се връщат в протестния си лагер, а жандармерията ги разгонва и арестува. Хората в селото на практика са под домашен арест, достъпът на медии до мястото е ограничен, спрени са дори училищните автобуси, упражнява се натиск дори върху децата.

Практиката "хидравлично разбиване" ("фракинг"), която Chevron възнамерява да използва за дейността си в Румъния, е доказано пагубна за подземните води и околната среда, според организацията, а с това съответно и за живота на жителите на засегнатите региони и тяхното препитание.

#България #Румъния #шистов газ #фракинг #хидравлично разбиване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници