Ученик пусна спряната теснолинейка от Добринище до Якоруда

Ученик пусна спряната теснолинейка от Добринище до Якоруда
Кристиян Ваклинов на теснолинейката. Снимка: Блу линк
A A+ A++ A

Ученик писал до премиера с молба спрян от две години влак - теснолинейката от Добринище до Якоруда, да бъде пуснат отново. Молбата му е била уважена, съобщава e-vestinik.bg.

Кристиан Ваклинов е пример за това какво може да постигне гражданската инициатива и активността на един отделен човек.

Ваклинов вече е студент първи курс в УНСС. Благодарение на него и изчисленията му, вечерният влак по теснолинейката от Добринище до Якоруда тръгна след 2 години пауза и ще бъде в списъка с влаковете, които ще се движат от 16 декември 2013 до края на 2014 година. Хиляди хора са му благодарни.

„От 2010 година насам с нищо различно от влак не тръгвам за Велинград или Банско. Забелязах много слаби места в управлението на тази железница. Преди години тя бе пред закриване, заради уж неефективност и нерентабилност. Лъжа! Местните българомохамедани, живеещи в закътани колиби и махали, нямат друг превоз, нямат шосета до населените си места и ходят с километри до теснолинейните гари и спирки. Линията е жива, но неиздаването на билети я изкарва на първо място по неефективност. Не са един и два пътите, когато съм пътувал с влакчето – препълнено, особено през летните уикенди, когато има дори чужденци, „умиращи от кеф“ – казано на жаргон. Но по данни на компанията БДЖ влакът е пътувал с десетина пътници, което е недопустимо. Теснолинейката е богатство за родопчани, тя е част от живота им и без нея те не могат да съществуват. Тя е връзката им със света“, споделя Кристиан.

#Добринище #Якоруда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"