Таксата върху „зелената енергия“ - преодоляване на разликите в цените

Таксата върху  „зелената енергия“ - преодоляване на разликите в цените
„При промяна на средата законодателят е в правото си да въведе и такси за произведената и изкупена по преференциални цени електроенергия“, добавят от енергийното министерство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Таксата от 20% ще е стъпка към преодоляването на разликите между цените на различните производители“, заявява Министерството на икономиката и енергетиката в позиция относно предложението на „Атака“ за въвеждането на 20% такса върху оборота на производителите на зелена енергия.

„Таксата, която ще следва да бъде удържана, е нормативно признат разход, т.е. той в крайна сметка ще намали и корпоративния данък, който следва да се заплаща от производителите на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия“, казват от енергийното министерство.

Подобни мерки се прилагат и от други европейски законодателства като Чехия, където данъкът върху преференциалните цени е от 26% до 28%, а в Гърция – 30 %, предава „Фокус“.

В Италия, Испания, Румъния и Великобритания също са приети мерки, свързани с реформиране на схемата за подпомагане на възобновяемата енергия.

„Обхватът на таксата също така е твърде стеснен до сделките на регулиран пазар на електрическа енергия на преференциални цени. Производителите сами са избрали търговията на регулиран пазар с преференциални цени, а държавата е въвела по-благоприятно за тях третиране и е задължила обществения доставчик да изкупи цялото количество произведена енергия“, казват от Министерството на икономиката и енергетиката.

„При промяна на средата законодателят е в правото си да въведе и такси за произведената и изкупена по преференциални цени електроенергия“, добавят от ведомството.

„В насоките на Европейската комисия за държавна намеса в електроенергийния сектор от 5 ноември 2013 г. ясно е казано, че преференциалните цени са приложими с цел поддържане на ниски нива на рисковете за инвеститорите в нови технологии. С развитието на технологиите техният дял от производството достига значителен дял от пазара, така че този вид защита не е необходим и следва да бъде прекратен в рамките на определен период от време“, обясняват от енергийното министерство.

„Трябва да се подчертае, че таксата за производителите на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия не е такса върху приходите на тези производители и в този смисъл не представлява квазиданък. Търговията на свободния пазар, износът на електроенергия, както и енергията, произведена за задоволяване на собствени нужди, е изцяло освободена от такси“, отбелязва МИЕ.

„Внесеното предложение от народните представители не предвижда въвеждането на обратна сила на закона. Таксата няма действие по отношение на изкупена електрическа енергия на преференциални цени за някакъв минал период, а само за бъдещо изкупуване след приемането на закона“, завършва в позицията си Министерството на икономиката и енергетиката.

#такса #ВЕИ #"зелена енергия" #производители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »