Всеки четвърти работещ с по-висока от изискваната квалификация

Всеки четвърти работещ с по-висока от изискваната квалификация
Снимка: yablor
A A+ A++ A

Работодателите правят компромиси с изискваната квалификация при назначаването на кадри в проучените области, сочи непредставително проучване на Българската стопанска камара, реализирано по проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони“.

40% от участниците в допитването имат квалификация, която не отговаря на изискваната от работното място. Всеки четвърти зает има по-висока от изискваната квалификация, а 12% са с по-ниска от изискваната. Масово по-квалифицирани от изискваното са инженерите в производството. В ИТ сектора 18 на сто са по-квалифицирани кадри за длъжността, която заемат.

ИТ браншът е по-склонен да прави компромис с образователната квалификация на заетите, но там се търси талант и креативност“, коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов, който представи изследването.

Изследването на БСК е проведено сред 405 фирми от цялата страна. Преобладаващият процент от анкетираните са във възрастовата група от 25 до 44 години (близо 60%). Преобладават анкетираните с професионален опит от 11 до 22 години.

Почти всеки трети от участниците в допитването заявява, че придобитите в резултат на образованието знания и умения не са му полезни в работата. Напълно удовлетворени от придобитите знания и умения са 15% от участниците в проучването. Най-неудовлетворени (в сравнение с ИТ специалистите и финансистите) са инженерите в производството. Най-неудовлетворени (в сравнение с останалите възрастови групи) са младите специалисти с трудов стаж до 5 години.

Над 60 на сто от анкетираните лица смятат, че качеството на получената теоретична и практическа подготовка в университетите не отговаря на потребностите им в процеса на тяхната професионална реализация. Най-силна е неудовлетвореността по отношение на материалната база (91%), методите на преподаване (90%), възможностите за работа по проекти и научни изследвания (87%), актуалност на учебните програми (86%), компетентност и ангажираност на преподавателите (85%).

#Българската стопанска камара #БСК #Томчо Томов #специалисти #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници