Парламентът прие скандалната поправка „Витоша ски“

Парламентът прие скандалната поправка „Витоша ски“
Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, скиори, сноубордисти и туристи протестираха вече на няколко пъти в защита на Природен парк „Витоша“ и срещу промените в Закона за горите. Снимка: GONG.BG
A A+ A++ A

Парламентът прие скандалните поправки в Закона за горите, според които за строежа на нови ски писти, влекове и лифтове ще се учредява право на строеж, без да отпада изискването за промяна на предназначението на земята, предаде БНР.

Поправката стана известна под названието „Витоша ски“, защото беше вкарана за обсъждане от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като дружеството, което стопанисва съоръженията на Витоша, спря работа точно преди началото на зимния сезон.

На 28 декември кабинетът прие промени в Закона за горите, с които се допълва чл. 54 и се дава възможност за право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява за изграждане и на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Промените предвиждат и да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти, като заявление това да се случи ще се подава директно до министъра на земеделието и храните.

Тези промени предизвикаха бурно недоволство, особено от страна на природозащитниците.

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, скиори, сноубордисти и туристи протестираха вече на няколко пъти в защита на Природен парк „Витоша“ и срещу промените в Закона за горите.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация за алтернативен туризъм също не одобряват промените в Закона за горите.

#Българската асоциация за алтернативен туризъм #АБТТА #Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти #За да остане природа в България #природозащитници #лифтове #писти #ски #Витоша #Закона за горите #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"