България получава 55 млн. евро за младежката безработица

България получава 55 млн. евро за младежката безработица
„ЕС е заделили 6 млрд. евро за следващата година за справяне с младежката безработица, защото 6 млн. са безработните младежи в ЕС в сегмента между 15 и 24 години", заяви социалният министър Адемов.
A A+ A++ A

"55 млн. евро са предназначени за България за справяне с младежката безработица. Има възможност за още 55 млн. евро по програмата за Развитие на човешките ресурси", заяви министърът на труда и социалната политика, Хасан Адемов.

"В началото на годината, с тези 55 млн. евро по линия на Европейското финансиране и по линия на Националния фонд по заетостта, има заделени между 12 и 15 млн. лева, защото още не е ясен Националният план за действия по заетостта", посочи Адемов.

"Още през следващата седмица в Министерството по социалната политика ще се обсъди планът за действие за социалната политика", уточни той.

„ЕС е заделили 6 млрд. евро за следващата година за справяне с младежката безработица, защото 6 млн. са безработните младежи в ЕС в сегмента между 15 и 24 години, а в България тези младежи са около 64 хил., което означава, че проблемът е изключително сериозен", коментира Адемов.

"В периода между 2008 г и 2013 г., близо три пъти са нараснали безработните в този интервал, което означава, че мерките могат да бъдат изключително сериозни и трябва да бъдат в успешен порядък, защото от решаването на този въпрос зависи и нормалното функциониране на пазара на тура, зависи и икономическия растеж и решаването на проблеми", каза социалният министър.

"Това, което излезе като оценка и резултат от дискусията е, че в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. с третото тримесечие на годината, броят на заетите е със 150 хил. повече, което означава, че заетостта в България през третото тримесечие е увеличена”, добави той.

По информация на Агенцията по заетостта, безработицата е 11,2 %, а по Евростат – 13,1 %.

"Това се случва поради увеличаването на броя на т.нар. обезкуражени и неактивни", посочи Хасан Адемов.

#Хасан Адемов #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници