Българското наводнение стигна и до Турция

Българското наводнение стигна и до Турция
Властите в Турция затвориха училища и държавни учреждения и евакуираха част от жителите в северозападната област Едирне (Одрин). Снимка: Дарик, Архив
A A+ A++ A

Българското наводнение стигна до Турция и част от Одрин беше евакуирана след рухването на дигите в съседна България.

Властите в Турция затвориха училища и държавни учреждения и евакуираха част от жителите в северозападната област Едирне (Одрин), пише днес електронното издание antalyatoday.ru, цитирано от „Фокус“.

Скъсването на дигите стана причина за разливи от река Марица, на която е разположен Одрин, на 20 км от българо-турската граница, както и на разлив от река Тунджа.

„Река Марица излезе от бреговете си и частично разруши дигите в района на българския град Харманли. Водата приижда заради топенето на снеговете“, заяви областният управител на Одрин Гьокхан Сезер и добави, че властите следят притока от ранна сутрин.

Областната управа предупреди жителите за риск от наводнения. Няколко ресторанта, кафенета, офиси и сгради за животни, разположени край реката, бяха евакуирани.

„Ние сме готови за мащабна евакуация на жителите на града в случай на наводнения. Но вероятно всичко ще приключи само с евакуирането на сгради и помещения, които се намират близо до реката и край мостовете. Не очакваме водата да достигне жилищни райони“, каза още областният управител.

Турция затвори автомобилните и железопътните връзки с България през граничния пункт Капъкуле, след като се скъсаха дигите.

Под вода се оказа част от селото Боснакьой. В централната част на област Одрин река Тунджа преля.

Военни обекти, разположени на бреговете на река Марица, също са под вода. Районът на Караагач е заплашен да бъде потопен.

„За евакуация на жителите, в случай на извънредна ситуация, ще се използва техника от армията“, добави областният управител.

Бреговете край Караагач бяха укрепени след наводненията от 2010 година. Количествата вода, които прииждат към Одрин обаче, сега са по-големи.

В Анталия също са отменени учебните занятия в училищата заради проливен дъжд и ураганен вятър.

#Турция #Одрин #България #наводнения #река Марица #река Тунджа #Капъкуле #Анталия #дъжд #ураганен вятър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »