Съдия Тодорова съди Цветанов за клевета

Съдия Тодорова съди Цветанов за клевета
Ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

Делото Тодорова е завела още в понеделник в Софийски районен съд (СРС), съобщи агенция БГНЕС.

То е било разпределено, но съставът го е изпратил до Върховния касационен съд (ВКС) да определи кой съд трябва да гледа делото, по което съдията от София е страна.

Съдия Тодорова не е потърсила парично обезщетение. Това значи, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.

Миналата седмица съдия Тодорова каза, че обмисля възможността да даде Цветанов на съд за клевета.

Причината е, че в две последователни интервюта Цветанов я обвини в „обвързаност“ с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според тъжбата на съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: „Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

В специално писмо от Наказателна колегия на СГС колегите на Тодорова я защитиха, като под писмото стоеше подписът на приближената до министър Цветанов Владимира Янева, председател на СГС.

Делото предстои да бъде насрочено в Софийския районен съд.

#Владимира Янева #СГС #Васил Маникатов #съдия #София #ВКС #Върховния касационен съд #клевета #дело #СРС #Софийски районен съд #вътрешен министър #Цветан Цветанов #Мирослава Тодорова #Съюза на Съдиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"