„Галъп“: Повечето българи одобряват социалната политика на кабинета

„Галъп“: Повечето българи одобряват социалната политика на кабинета
Не личат съществени разлики в позициите между различните социални групи. Снимка: kirovnet
A A+ A++ A

Одобрението на българите за социалните разходи на държавата е масово и те са считани за полезни за страната. Това показват данните от представително за пълнолетното население на страната ни изследване на тема „Нагласи и очаквания на широката общественост от Бюджета за 2014 г.“ на „Галъп Интернешънъл“, направено в периода 1-15 ноември по поръчка на Министерството на финансите.

Три четвърти от анкетираните българи твърдят, че са чували за обсъжданията на бюджета за 2014 г. и че темата е важна. Близо две трети признават, че не следят темата. Подчертан интерес към нея имат около една четвърт от нашите сънародници.

Сред изброените мерки, свързани с намаляване на разходите на държавата, единствено съкращаването на държавната администрация предизвиква одобрение, сочи анализът на данните.

Не личат съществени разлики в позициите между различните партии и групите с различна политическа идентификация, както и между различните обществени групи въобще. Откроява се изводът, че хората с по-високи доходи и образование изглеждат в по-голяма степен склонни да подкрепят непопулярни мерки.

От „Галъп“ обобщават, че правителството е успяло да комуникира социалните послания, което е важно обстоятелство в изграждането на търсения публичен имидж, но в същото време би могло да вложи повече усилия в разясняването на политиките, свързани с бизнеса като цяло.

Общият извод, който се налага от проведеното социологическо проучване, е свързан с факта, че бюджетният процес закономерно не поражда висока степен на информираност сред обществото, но някои, свързани с него теми, са станали достояние на общественото съзнание – най-вече такива, от които зависи непосредственото качество на живот.

#„Галъп Интернешънъл” #Галъп #социални разходи #доходи #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"