Гърците свалят минималната заплата с 20%

Гърците свалят минималната заплата с 20%
Крайният вариант на документа е бил завършен през изминалата нощ по време на преговори между премиера Лукас Пападимос и представители на кредиторите. Снимка: bloomberg.com
A A+ A++ A

Според окончателния текст на плана за реформи, договорен между Гърция и нейните кредитори ЕС и МВФ, минималната заплата в страната ще бъде намалена с 20%.

Окончателният текст на плана за реформи, договорен между Гърция и нейните кредитори ЕС и МВФ, беше връчен за одобрение на лидерите на трите политически партии, подкрепящи правителството, чиято срещата е насрочена за следобед, съобщи консервативната партия Нова демокрация, цитирана от БТА.

Крайният вариант на документа от 50 страници е бил завършен през изминалата нощ по време на преговори - смятани за последни - между премиера Лукас Пападимос и тройката, представляваща публичните кредитори ЕС и МВФ.

Според BBC споразумението включва понижение на минималната заплата с 20% (до около 600 евро - бел. ред.), съкращения на 15 хиляди държавни служители и на пенсии.

Около 20 000 се очаква да стачкуват срещу мерките днес. Те са условие за одобряване на втория пакет спасителна помощ от 130 млрд. евро, без която Гърция няма да посрещне падежа на свой дълг в средата на този месец.
Оповестяването на сделката с частните кредитори е въпрос, пише междувременно гръцкият вестник „Имерисия“.

Договорки по сделката са били постигнати на заседание на премиера на Гърция Лукас Пападимос и представителите на Института за международни финанси - председателя Йозеф Акерман и управляващия директор Чарлз Далара, състояла се вчера. На срещата е присъствал и гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос.

Днес представителите на института заминават за Париж, където се очаква да продължат разговорите с частните кредитори на Атина. Според „Имерисия“ се предвиждат загуби за инвеститорите в размер на около 70 процента, а лихвата по новите облигации, които Гърция ще издаде, ще се движи в диапазона от 3,5-3,6 процента. Възможно е от 2020 г. лихвата да бъде обвързана с икономическия растеж на страната, пише изданието.

Отворен остава въпросът дали и кога гръцкото правителство ще прокара закон, който да задвижи клаузата за задължително участие на кредиторите в отписването на част от дълга. Според информация това може да стане до 13 февруари.

Вниманието сега е насочено към Европейската централна банка и това дали и как тя ще участва в намаляването на гръцкия дълг. Някои източници посочват, че това може да стане чрез специалната сметка, която тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) планират да се открие и в нея да постъпят средствата от новия заем за Гърция. В нея ЕЦБ би могла да внася печалбите от гръцките акции, които притежава на стойност 40 милиарда евро.

По този начин банката ще допринесе косвено за увеличаване на участието в спасителния пакет за Гърция, пише „Имерисия“. Вестникът уточнява, че се очаква до понеделник Гърция да отправи официална покана към частните кредитори за размяна на акции по дълга й.

#Гърция #Лукас Пападимос #премиер на Гърция #кредитори #Европейския съюз #ЕС #Международния валутен фонд #МВФ #Европейската централна банка #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »