Износът на България се е увеличил с 33% през 2011 г.

Износът на България се е увеличил с 33% през 2011 г.
Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 66.8% от износа за страните – членки на ЕС, съобщиха от НСИ.
A A+ A++ A

Износът на България за Европейския съюз в периода януари-ноември 2011 г. се е увеличил с 33% спрямо същия период на 2010 г.

През периода януари-ноември 2011 г. износът на България за страни от Европейския съюз се е увеличил с 33.3% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 22.6 млрд. лева, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 66.8% от износа за страните - членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Дания и Португалия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Люксембург.

През ноември 2011 г. износът за ЕС нараства с 29.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари-ноември 2011 г. се е увеличил с 20.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 24.1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Испания. Намаление се наблюдава при вноса от Малта, Финландия, Португалия и Дания.

#Европейския съюз #ЕС #износ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »