В Непал откриха най-древния будистки храм в света

В Непал откриха най-древния будистки храм в света
До този момент най-ранните археологически свидетелства за будистки сгради в Лумбини датираха най-рано от III в. пр.Хр. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Международен екип от археолози, работещи в Непал, откри на родното място на Буда следи от градеж, датиращи от VI в. пр.Хр. При разкопки в храма Мая Деви в Лумбини, Непал - обект от Световното наследство на ЮНЕСКО, дълго време смятан за родно място на Буда - бяха открити останките на досега неизвестна дървена постройка от VI в., разположена под поредица тухлени храмове, съобщава „Нешънъл джеографик“.

До този момент най-ранните археологически свидетелства за будистки сгради в Лумбини датираха най-рано от III в. пр.Хр. - времето на император Ашока, под чието покровителство будизмът се разпространява от днешен Афганистан до Бангладеш.

„Съвсем малко се знае за живота на Буда, освен от писмени източници и от устната традиция“, казва археологът проф. Робин Кънингам от Дърамския университет във Великобритания, един от ръководителите на проучването. „Казахме си: защо да не се обърнем към археологията, за да се опитаме да отговорим на някои от въпросите около неговото раждане? И сега за пръв път в Лумбини имаме археологически данни за сграда, датираща още от VI в. пр.Хр.“

Според международния екип археолози откритието допринася за по-добро разбиране на ранното развитие на будизма, както и на духовното значение на Лумбини - едно от главните места, свързани с живота на Буда. Храмът Мая Деви действа и в момента; археолозите са работили редом с медитиращи монаси, монахини и поклонници.

#Непал #археолози #Буда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"