Докладът на EС: България да реформира по-силно съдебната система

Докладът на EС: България да реформира по-силно съдебната система
A A+ A++ A

България е отбелязала напредък по отношение на някои мерки в съдебната система и правораздаването, но трябва да свърши още много работа, според междинния мониторингов доклад за страната, изготвен от Европейската комисия.

Докладите на Комисията относно напредъка на България след присъединяването към ЕС по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват два пъти годишно, като февруарският междинен доклад съдържа само технически, но не и политически оценки, изтъква говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на доклада в сряда в Брюксел.

„В днешния доклад се посочват редица основни промени, настъпили в отговор на препоръките от последния доклад на Комисията. Например започнаха да действат новите специализирани съд и прокуратура за дела, свързани с организираната престъпност, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, постигна значителни резултати, а новосъздадената Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси взе първите си решения“, отбелязват от ЕК.

„Освен това България предприе мерки за подобряване на съдебната практика, организацията на прокуратурата и сътрудничеството между различните органи. През идните месеци се очакват по-нататъшни стъпки в съдебната реформа“, заявява още докладът по напредъка на България в проблемните области, свръзани с правосъдието и вътрешния ред.

В доклада също така се посочват областите, в които през следващите месеци се очаква да се постигне по-нататъшен напредък. Те включват приемането на законодателството за отнемане на имущество, предприемането на по-всеобхватен подход за реформиране на съдебната и следствената практика, засилването на ролята на Висшия съдебен съвет в реформата на съдебната система и постигането на убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада на ЕК се анализират действията, предприети по отношение на препоръките, отправени от Комисията през юли миналата година.

„Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Комисията в редица области. Така например обсъжданият понастоящем в парламента закон за отнемане на имущество трябва да има възможно най-широко приложно поле и арсенал от мерки и да се опира на силни институции“, се казва в документа.

ЕК изтъква още, че за България е необходимо е да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно.

„Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и съблюдаване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система. Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект“, препоръчват от Брюксел.

„През следващите месеци са необходими допълнителни усилия за постигането на убедителни резултати и като принос за цялостната оценка на напредъка, постигнат от България по МСП от датата на нейното присъединяване към ЕС, която Комисията ще представи през лятото на 2012 г. Комисията ще продължи да подкрепя България в усилията ѝ за реформи“, заявява Европейската комисия.

В рамките на Механизма за сътрудничество и проверка за България са зададени шест показатели за отчитане на напредък:

Приемане на изменения в Конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.

Гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза.

Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.

Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и постановени присъди в тези области.

Пълният текст на Междинния мониторингов доклад на ЕС за България можете да прочетете ТУК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »