Фотоволтаичната асоциация: Унищожават зелената енергия в България

Фотоволтаичната асоциация: Унищожават зелената енергия в България
www.slunchevdom.bg
A A+ A++ A

 

На фона на провеждащите се в страната дебати за увеличаване на мощностите на ядрените централи, тихомълком парламентът приема решения за ликвидиране на производството на зелена енергия в България, алармират от Българската фотоволтаична асоциация.

Приетото от Комисията по бюджет и финанси предложение за 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи дойде изненадващо за целия сектор. Такъв вид такса никога не е обсъждан с производителите в сектора.

Според асоциацията, решението е незаконно, дискриминационно и е прието непрозрачно.

Решението противоречи на Конституцията, европейските директиви, насоките на Европейската комисия към държавите членки, пренебрегва препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие“, твърдят експерти от асоциацията.

Те заявиха, че някой смята, че може да заблуди гражданите, че по този начин ще намали цената на електроенергията, трябва ясно да се каже, че става дума за откровена манипулация.

Независимо от разпространяваните неверни данни в продължение на година и половина, че фотоволтаиците и ВЕИ са основните виновници за високата цена на тока, всеки български гражданин трябва да знае, че произвежданата от фотоволтаици енергия е само 3% от енегийния микс на страната и трудно може да повлияе върху крайната цена“, обясняват те.

 

#Българската фотоволтаична асоциация #зелена енергия #ВЕИ #фотоволтаици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"