Преговорите за АЕЦ „Белене“ ще се проточат, според Дянков

Преговорите за АЕЦ „Белене“ ще се проточат, според Дянков
„Вече мисля, че сме на седмото или осмото продължение, така че – да, вероятно ще има нужда от допълнително време“, каза Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново удължаване на преговорите за АЕЦ „Белене“ прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на своето работно посещение в Москва.

Относно възможността България да поиска ново удължаване на срока за приключване на преговорите и за вземане на решение за съдбата на централата министър Дянков каза, че този срок е удължаван вече толкова пъти, така че предвид икономическата ситуация, а не само специфично енергийната ситуация в Европа, очаква, че ще има още време, необходимо за това, съобщи БНР.

„Вече мисля, че сме на седмото или осмото продължение, така че - да, вероятно ще има нужда от допълнително време“, допълни Дянков.

Дянков беше начело на правителствена делегация, в която бяха министрите на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на транспорта Ивайло Московски.

„Връзките ни с Русия не са само енергетика и туризъм“, каза вицепремиерът и допълни, че темата АЕЦ „Белене“ не е била основна на срещата с руския енергиен министър Сергей Шматко, тъй като решенията за централата се вземат в България, а и анализът на проекта продължава.

Във връзка с твърденията, че американски пенсионен фонд проявява инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“, Дянков каза, че не е участвал в такива разговори, но определи подобна идея като потенциално интересна за България.

Според него сега най-важното е да се реши дали страната ни има нужда от такъв проект и дали той е финансово издържан, а това щяло да стане ясно през втората половина на тази година.

Българският опит в пенсионната реформа е бил основната тема на днешния разговор на министър Дянков с неговия руски колега Антон Силуанов.

#преговори #Русия #АЕЦ „Белене“ #вицепремиер #Министър на финансите #Дянков #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"