И през деня можем да наблюдваме кометата ISON

И през деня можем да наблюдваме кометата ISON
Кометата ISON ще бъде видима дори през деня и от България. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Кометата ISON ще бъде видима дори през деня и от България, съобщават от обсерватория "Звездно Общество А79", предаде БГНЕС. Само допреди два дена повечето учени вещаеха много по-ниска яркост на кометата, което правеше наблюденията й през деня, поне от нашата страна, невъзможни.

Повишаването на яркостта беше потвърдено на пресконференция на НАСА във вторник, където специалистите обявиха още по-голямо засилване на активността на кометата и четворно увеличаване на яркостта й. Изследванията на нашите учени, които се базират на кадрите от американския сателит за наблюдение на слънчевата активност SOHO C3 показват, че през последните 24 часа ISON е повишила яркостта си близо 43 пъти.

Според д-р Филип Фратев още днес в 2ч. през нощта кометата е достигнала -1.5 звездна величина, а това означава, че в ранния следобед ще достигне поне -4.5, т.е. по-ярка от Венера. За съжаление по време на достигането на най-голямата си яркост тази вечер, вероятно -7.5м, тя няма да е видима от нашата страна и ще се вижда добре от САЩ.

От обсерватория "Звездно Общество А79" предупреждават, че наблюденията на кометата с помощта на бинокъл или телескоп са изключително опасни и могат да доведат до трайно ослепяване ако не са взети необходимите предпазни средства и съветват те да бъдат провеждани под ръководството на специалисти от регионалните астрономически обсерватории.

#комета #САЩ #България #Филип Фратев #наблюдения #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници