Представят архиерейската корона на Антим І

Представят архиерейската корона на Антим І
Архиерейската корона на екзарх Антим І и парламентарният звънец, възвестил подписването на първата българска Конституция, са сред експонатите в изложбата „Вяра и държавност". Снимка: www.antim-first.com
A A+ A++ A

Архиерейската корона на екзарх Антим І и парламентарният звънец, възвестил подписването на първата българска Конституция, са сред експонатите в изложбата „Вяра и държавност", която ще бъде открита в Народното събрание утре, предаде standartnews.com.

Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим І са съхранявани в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий". Експозицията е подготвена от Държавна агенция „Архиви" по повод 125-ата годишнина от кончината на Eкзарх Антим І. Ацент в изложбата е поставен на завещанието на екзарх Антим І.

Изключителният благотворителен жест – завещаването на своите средства и имоти за образованието и църковно дело във Видин и Видинско, е представен чрез съхраняваните във Видинската митрополия и в Катедралния храм "Св. вмчк Димитрий" във Видин документи.

#митрополия #Видин #архиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"