Откриват изложба по повод юбилея на СУ “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба по повод юбилея на СУ “Св. Климент Охридски”
В Ректората на СУ се открива изложба “Съкровища от дарохранителницата на Богословската библиотека”. Снимка: www.svobodnoslovo.eu
A A+ A++ A

В Ректората на СУ се открива изложба “Съкровища от дарохранителницата на Богословската библиотека”. Повод за тази културна проява е 125-годишнината на СУ “Св. Климент Охридски” и Университетската библиотека; и 90-годишната история на Богословски факултет, съобщиха от Отдел „Връзки с общественоста“ при Светия Синод на БПЦ-БП.

Освен редки и ценни печатни издания, библиотеката притежава особено ценна малка сбирка от ръкописи. До момента колекцията съдържа общо 376 заглавия в 477 тома редки и ценни издания, обособени извън общия фонд на библиотеката и 1 109 заглавия ценни издания от ХІХ в. и началото на ХХ в. В състава на колекцията присъства и характерните за фондовете на Университетските библиотеки литографирани лекции, четени по богословски дисциплини.

Много от книгите в колекцията са ценни не само на ниво издания, но и като екземпляри, съдържащи ръкописни бележки, дарствени надписи, автографи и посвещения, което ги превръща в “съкровищница” за изследователите.

#библиотека #университет #Ректорат #изложба #надписи #лекции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници