Румен Овчаров: Стойнев води незаконни преговори за нови мощности

Румен Овчаров: Стойнев води незаконни преговори за нови мощности
Овчаров коментира, че гледа с насмешка на целия ентусиазъм около визитата на министър Стойнев в САЩ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние ще станем единствената държава, която не произвежда ядрено оборудване, но успешно го препродава след няколко години на безценица. Направихме вече един такъв „успешен“ експеримент, сега ни предстои да направим втори, препродавайки значително по-евтино оборудването на атомната електроцентрала в Белене, заяви в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Овчаров коментира, че гледа с насмешка на целия ентусиазъм около визитата на министър Стойнев в САЩ, тъй като по закон министърът на икономиката и енергетиката няма право да води преговори за нови енергийни мощности.

„Министърът трябва да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси. Никъде няма опция преговори на министъра с някоя си компания. Това е станало, но всъщност е противозаконно“, категоричен бе Овчаров.

На въпрос на водещите защо се случва това, Овчаров направи следното обобщение: „Приказваме си, хвърляме прах в очите на хората, вместо да се занимаваме със сериозния проблем какво наистина ще се случи с българската енергетика“.

Според бившия енергиен министър най-евтиният и бърз вариант за енергетиката ни е възобновяване на експлоатацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“: „Те бяха затворени през 1992 г. на среща на Г-7 заради опасения, че не могат да бъдат доведени до съвременните изисквания за безопасност на разумна цена. Сега можем да кажем – това може да се случи на разумна цена и да бъдат експлоатирани още 30 г. Длъжни сме да проверим тази опция“.

#Румен Овчаров #Овчаров #САЩ #Драгомир Стойнев #Стойнев #Козлодуй #мощности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"