Възрастта за пенсиониране без промяна за година

Възрастта за пенсиониране без промяна за година
Възрастта за пенсиониране е замразена за година.
A A+ A++ A

Възрастта и стажът за пенсиониране през следващата година няма да се повишават и ще останат на нивата от тази година. Пенсионната реформа се спира за една година.

Това приеха депутатите при второто четене на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. С него се определя също минимална работна заплата да стане 340 лв. от 1 януари, а минималният размер на пенсията - 154.50 лв. от 1 юли.

През 2014 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 ще се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете, а право на пенсия по чл. 68, ал. 3 се придобива при навършване на 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

„В България преобладават инвалидните пенсии. Българската пенсионна система продуцира млади пенсионери и пенсионери с инвалидна пенсия. 513 000 са социалните инвалидни пенсии“, коментира след гласуването социалният министър Хасан Адемов, цитиран от „Стандарт“.

Според него до този дефицит в пенсионната система се е стигнало от асиметричните политики.

#пенсиониране #пенсии #Хасан Адемов #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"