Министерството на отбраната си „изми ръцете“ за „Иваново“

Министерството на отбраната си „изми ръцете“ за „Иваново“
„Това не е сирене – да отделиш 28 декара и да кажеш: „Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг“, заяви Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Писмо до Министерството на отбраната (МО) със запитване относно собствеността на язовир „Иваново“ е имало, но от МО отговорили, че не стопанисват съоръжението.

„Тук се говори за собственост, но важното е да се знае, че това е хидротехническо съоръжение в комплект. Това не е сирене - да отделиш 28 декара и да кажеш: „Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг“, каза  пред bTV министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Нека да каже общината има ли търговско дружество, което стопанисва тези 28 декара. Важното е кой го е построил този язовир, с какви строителни книжа, кога и по какъв начин го стопанисва“, така Ангелов коментира случая с размитата собственост на язовир „Иваново“, убил осем души в село Бисер.

Той потвърди, че във ведомството, ръководено от него, има писмо от 2010 година със запитване на областния управител Румен Данев за собствеността на съоръжението.
Отговорът - МО не е изграждало този язовир, не го поддържа и не го води в баланса си. Съответно - не носи и отговорност.

Ангелов призна, че след подадения сигнал е можело да последва реакция, която да предотврати трагедията. Министърът се отказа от конкретни обвинения, но засегна колегите си от екоминистерството и земеделското ведомство:

„Всеки в Министерския съвет си има своите ангажименти – Министерството на екологията и водите с басейновите си дирекции, Министерството на земеделието с „Напоителни системи“. Аз нямам представа за какво е бил използван този язовир“.

#язовир „Иваново“ #собственост #писмо #министър на отбраната #Аню Ангелов #МО #Министерството на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"