Борисов: По 10 000 лв. за семействата на загиналите

Борисов: По 10 000 лв. за семействата на загиналите
Семействата на загиналите при наводненията в Хасковска област ще получат обезщетение от 10 000 лв., заяви премиерът Бойко Борисов. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Семействата на загиналите при наводненията в Хасковска област ще получат обезщетение от 10 000 лв., заяви премиерът Бойко Борисов.

„На днешното заседание на Министерския съвет ще вземем решение за отпускането по 10 хиляди лева на семействата, които имат загинали при бедствията в Южна България“, каза пред БНТ министър-председателят Бойко Борисов.

Той окачестви ситуацията в село Бисер, Харманли и Свиленград, които посети, като природно бедствие.

„В останалите райони положението е критично“, добави премиерът. Едновременно с това той е убеден, че „щетите не могат да бъдат измерени на килограм“. Борисов даде висока оценка на спасителните работи.

„Работихме със сърце и душа и пълно разбиране на проблемите на хората“, каза той и отхвърли обвиненията на опозицията.

„Реагирахме адекватно. Озовахме се веднага на място“, посочи Борисов и добави, че прогнозите на синоптиците за тази година се следят внимателно.

„Никой не очакваше, че при минусови градуси ще се случи подобно събитие – преливане на язовир и наводнения. Прогнозирахме го през пролетта – март, април“, обясни премиерът.

Борисов смята, че няма значение с какво го е впечатлило бедствието или какво е говорил с хората на мястото на трагедията, а „какво са направили, за да не се допускат подобни бедствия“.

Относно поисканата помощ от Европейската комисия, министър-председателят отбеляза, че цяла Европа в момента бедства и всички искат помощ.

Борисов каза още, че като начало е добре да се предоставят палатки на бедстващите. Премиерът не коментира повече с мотива, че трябва да се изчака срещата с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Борисов отбеляза също, че реформата във ВиК сектора е закъсняла безкрайно през последните 20 години.

„Знаете, че даже водопроводите са от такива материали, каквито не трябва да бъдат. Но за да ги подменим, ВиК секторът се нуждае от 8 до 10 милиарда лева, а такива пари няма“, каза той.

Премиерът е на мнение, че европейските фондове не могат да бъдат използвани за това, защото „има таван“.

„Ние отдавна сме ги надскочили в програмния период като проекти“, добави той.

Борисов обеща, че реформата в системата трябва да приключи до догодина по това време.
„Ще има агенция, на която „ще дадем брутални правомощия“, подчерта той.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #министър-председател #Министерски съвет #обезщетение #компенсация #наводнения #Хасковска област #загинали #ЕС #ВиК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »