1 млн. българи одобряват насилието над бежанци, сочи проучване

1 млн. българи одобряват насилието над бежанци, сочи проучване
В началото на 2014 година европейска делегация ще посети бежанските центрове в страната, за да анализира ефективността от действията на България за спиране на бежанския поток.Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последната година толерантността на българското общество по отношение на чуждите емигранти драстично е намаляла, заяви Кольо Колев, директор на агенция „ Медиана“, по повод социологическо изследване за нарастването на ксенофобията в страната, предаде Дарик.

„Близо 1 млн. българи одобряват насилието над бежанци“, коментира Колев.

Според евродепутата Иляна Йотова липсата на комуникация между отделните институции е причината за засилването на ксенофобските настроения в страната.

За последната година България от първо място по толерантност се е наредила в челните класации по ксенофобски прояви. Близо 1/3 от населението на страната смята, че емигрантите трябва да бъдат изгонени, а 42% от българите заявяват, че бежанските центрове трябва да бъдат затворени, 13 на сто от анкетираните пък одобряват насилието над бежанци. Това сочи изследването за нарастването на ксенофобията у нас.

Според Кольо Колев некоректното политическо говорене е причина за нарастващата нетолерантност.

Социологът допълни, че сред обществото се проявява и религиозна дискриминация по отношение на емигрантите: „Те са мюсюлмани. Тук се ислямизираме - те не мислят като нас, понеже са мюсюлмани. С други думи, прикриват едно малко по-балансирано виждане - абе, ако не бяха мюсюлмани, щеше да бъде по-добре“.

Евродепутатът Иляна Йотова призова институциите да се обединят за справяне с бежанската криза: „Ако по-рано бяхме показали като държава, че всяка една институция знае правата и отговорностите си. Ако имаше не противопоставяне на институциите помежду им - говоря основно изпълнителната и президентската власт, много от тези страхове щяха да съществуват, разбира се, но нямаше да съществуват в такава степен“.

В началото на 2014 година европейска делегация ще посети бежанските центрове в страната, за да анализира ефективността от действията на България за спиране на бежанския поток.

#Кольо Колев #Колев #Йотова #бежанци #толерантност #ксенофобия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници