Метин Казак: ЕС е цивилизационният избор за Украйна

Метин Казак: ЕС е цивилизационният избор за Украйна
A A+ A++ A

Метин Хюсеин Казак е български политик и евродепутат от ДПС. Следва медицина 2 години във Варна. Със стипендия на френското правителство, следва международно право в Бургундския университет, Дижон с брат си близнак Четин. След дипломирането си специализира във Франция, Турция и САЩ. След завръщането си в България е на стаж в Президентството. Метин Казак работи като експертен сътрудник към кабинета на министъра без портфейл Александър Праматарски. От 20 април 2005 г. до 20 май 2007 е заместник-омбудсман на Република България.

- Г-н Казак, как оценявате събитията в Украйна, наблюдава ли се завой към Русия и каква е причината за това?

- Това развитие на нещата не беше крайно неочаквано, ясно беше че, Русия, от както започнаха преговорите за включване на споразумение за асоцииране, съчетано със споразумение за свободна търговия между Украйна и ЕС, оказва извънредно силен натиск върху Украйна, да се откаже от тези си намерения и по-скоро да се присъедини към така наречения митнически съюз на Русия и още две бивши съюзни републики. Така тя се надяваше да отклони Украйна от проевропейската й ориентация. Именно в тази връзка, преди известно време Русия започна една търговска война с налагане на санкции на украйински износители за Русия и специално в доставките на газ, където по същия начин, натискът към Украйна е много силен. За Украйна, Русия е основен търговско-икономически партньор. Няма как този натиск да не успее. Това все пак е един избор, който управляващите не би трябвало да правят сами, защото това касае цивилизационната ориентация на Украйна, това трябва да е цивилизационен избор. Почти цялата опозиция подкрепя европейския път на развитие на държавата. Все още обаче вратите на ЕС не са затворени за Украйна.

- Какво беше постигнато до момента?

- Постигнато е много. Същинските преговори бяха приключени и се очакваше да се вземе само политическо решение, което беше свързано само с положението на Юлия Тимошенко. Там имаше постигната почти договорка между представители на Европарламента, които усилено преговаряха с Украйна и със смата Тимошенко, за постигане на компромис, за изпращането й на лечение в Германия, което беше едно от най-важните условия за да бъде одобрено това споразумение.

- Защо не се случи това?

- Украинското правителство не успя да намери достатъчно сили, за да потуши първо притеснението си от евентуален компромис по случая „Тимошенко“ във вътрешено-политически план и от друга страна – да омаловажи и потуши силния и дори агресивен нтиск на Русия. Знаем, че управляващата паритя на регионите е силна именно в рускоговорящите райони на Украйна, където натискът също е много силен. Очаквам постигнатото между ЕС и Украйна да не остане напразно и да се потърси компромис, за да може Украйна да остане на пътя на проевропесйката си интеграция. Всичко зависи от близкото бъдеще.

- Ако все пак се продължат преговорите с ЕС, това как ще се отрази на търговията на Украйна с Русия?

- Имахме делегация на фракцията на либералите и демократите в Украйна, преди около няколко седмици. Аз също зададох този въпрос на високопоставените представители на правителството. Техните уверения бяха, че преговорите с ЕС не би трябвало да повлияят на отношенията с Русия. Това, което е ясно е, че няма как, ако Украйна се присъедини към митническия съюз с Русия, Казахстан и Беларус, това да не се отрази в ангажиментите, които тя е поела с договора за асоцииране. Ако тя се ангажира с това, то не би трябвало да й се пречи да развива двустранни търговско-икономически отношения с Русия, при условие, че те не влизат в противоречие с ангажиментите по договора за асоцииране. Очаквахме да има компромис, но явно тук геополитическия двубой повече клони към Русия, дано това да е временна тенденция.

- Премиерът на Украйна твърди, че това прекратяване на преговорите с ЕС е тактическо. Вие какво разбирате под това „тактическо прекратяване“?

- Мисля, че по-скоро поради факта, че Украйна си даде сметка, че няма да отговори на очакванията на ЕС и по случая „Тимошенко“, сега се опитва да удължи срока за преговори с ЕС. Така тя успокоява натиска от страна на Русия. Надявам се в следващите интензивни рзговори, които предстоят, да се намери компромис, защото вратата към ЕС продължава да е отворена.

- Ясно е, че опозицията е проевропейски настроена, нещо което и Вие казахте, но до къде според Вас може да стигне ескалацията на напрежението в Украйна?

- Аз вярвам, че все пак протестите ще продължат да са интензивни, но властите в Украйна няма да прибегнат до насилие, каквито сигнали като закана имаше още в самото начало. Официални украински представители са казали, че нямат нищо против протестите. Това все пак е един демократичен натиск, което показва, че гражданското общество работи. Това трябва да бъде използвано и от страна на ЕС, за да продължи да убеждава украинската страна, че това е правилният избор за нея.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »