Радан Кънев: Готвят ни американско „Белене“

Радан Кънев: Готвят ни американско „Белене“
Кънев обясни, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение на световната изолация, в която това правителство постави България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първата позиция, която съм упълномощен от нашето ръководство да представя, е относно постигнатата от министър Драгомир Стойнев неясна договорка за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор на американската компания „Уестинг хаус“, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„На първо място искаме да отбележим нашата позиция, че това, което се подготвя в момента, изглежда като американското „Белене“ за България. Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително въвличането на държавата в ангажимент без конкурс, без съгласуване с ЕК“, заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ обясни, че е чул един скандален коментар на министър Стойнев, че е възможно България да поеме държавни гаранции, което е държавна помощ без разрешението на ЕК.

„Не виждаме по какъв начин тази договорка защитава българския национален интерес. Считаме, че изграждането на нови ядрени мощности не може да бъде, както го представя министър Стойнев, решение на тежките икономически проблеми в България, на които това правителство явно не може да даде отговор. Не може да даде отговор и за изоставането на икономиката, липсата на нови работни места, ниските доходи“, заяви той.

Кънев обясни, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение на световната изолация, в която това правителство постави България.

„От международната изолация ние ще излезем, когато тези хора, доказано зависими от руската мафия, не отидат да се подмазват във Вашингтон, а когато си подадат оставката и България има ново правителство, което се ползва с доверието на своите евроатлантически партньори“, бе неговият коментар.

Радан Кънев обобщи, че българските граждани, българският бюджет няма десетилетия наред да плащат, затова че днешното правителство се опитва да си купи доверие, като ангажира държавата в този икономически напълно неясен проект.

#Радан Кънев #ДСБ #Кънев #Белене #доходи #Стойнев #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници