Кунева: БСП призна, че безопасните ядрени технологии идват от Запад

Кунева: БСП призна, че безопасните ядрени технологии идват от Запад
Правителството раздава българската енергетика на парче и силно се страхува от прозрачността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За първи път чувам от български министър на БСП признанието, че американските, а не източните атомни реактори са най-безопасни и на най-високо технологично ниво. За какво им беше тогава повече от 20 години да водят тази битка за старите реактори - тези стари руски фабрики за ток? За да могат да кажат, че най-добрата технология е американската ли? Е, добро утро, знаем това, господа от БСП,  коментира пред журналисти в Ямбол лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева съобщението на енергийния министър, че американска компания ще строи седми блок в Козлодуй.

Тя напомни, че за закриването на 4-те стари руски реактора там България е получила от ЕС над 1 милиард долара, които иначе трябваше да бъдат отделени от бюджета, и допълни, че с референдума за „Белене“ БСП разигра фарс.

Лидерът на „България на гражданите“ призова социалистите и правителството да отговорят защо сега вземат такова решение, след като преди месеци правиха референдума и защо няма никакво обществено обсъждане за въпросния нов реактор, неговата цена, инвестицията, пазара на тока, технологията и т.н.

По думите й, правителството раздава българската енергетика на парче и силно се страхува от прозрачността.

"През „Южен поток“ България открива възможност на Русия за натиск върху Украйна, което е опит правителството да се хареса на Русия. От друга страна, чрез въпросния седми блок в Козлодуй управляващите искат да се харесат и на западните партньори", каза лидерът на ДБГ и направи остра забележка, че не може управляващите непрекъснато да изненадват нацията.

"До вчера харчат 30 милиона за референдум и написаха „Белене“ в предизборната си програма. Днес се отказват от „Белене“ или може би ще правят два реактора - и в Белене, и нов в Коздодуй? А ако утре им харесат повече китайските технологии?", попита Кунева.

Според нея, непредскауемостта на българската енергийна политика, и проруската ориентация на правителството не се ценят в Европа, подкопават репутацията ни в международен план и подмазване на САЩ няма да оправи недоверието.

#„Движение България на гражданите“ #Меглена Кунева #Кунева #БСП #Козлодуй #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"