1000 лекари напускат България за година

1000 лекари напускат България за година
Репортаж на Би Би Си от миналата седмица разказа, че почти всички завършили медицина в България, възнамеряват да работят в Англия. Снимка: bsstruma.bg
A A+ A++ A

Репортаж на Би Би Си от миналата седмица разказа, че почти всички завършили медицина в България, възнамеряват да работят в Англия. На година от страната емигрират близо 1000 медици, предаде btvnews.bg.

Почти всички лекари, дипломирали се през 2012 г., живеят извън България.

„Моето заплащане като лекар, който е започнал, току-що завършил университет, е малко под средното ниво на заплата в Швейцария. Това обаче не означава, че не можеш да си позволиш да живееш абсолютно нормално”, признава доктор Христина Миткова.

Александър Герасимов е състудент на Христина, останал в България. Възнаграждението му като лекар в столичната Онкологична болница е 800 лева. „Повечето колеги от моята група са емигрирали. Стартовата заплата е 3000 евро на месец”, казва младият лекар и признава, че също обмисля да емигрира.

На година у нас завършват близо 900 лекари. Държавата покрива специализацията едва на стотина от тях. Всички останали, които искат да специализират, трябва да плащат по 200 лева на месец на болницата, в която се обучават.

#лекари #медици #Англия #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници