Впечатляваща спасителна операция в с. Бисер, или как се впряга кон зад каруца

Впечатляваща спасителна операция в с. Бисер, или как се впряга кон зад каруца
A A+ A++ A

Този път зимата наистина ни изненада – най-студената и страшна от десетилетие, със силен снеговалеж, лед, студ и като цяло непочистени пътища.

Последните две седмици оставиха много хора на студено и тъмно, много затънаха и затъват в снежни преспи, но истинската трагедия дойде със скъсването на стената на язовир „Иваново“, чиито води заляха за секунди близкото село Бисер. Осем загинаха, а двама са все още в неизвестност. Повечето от жителите загубиха домовете си и оскъдните си притежания.

Селото било без система за предупреждение при опасност, та се наложило кметицата да тича по улиците и да крещи с пълен глас на хората да се спасяват. Ако се беше случило през нощта, жертвите щяха да са много повече.

Започна впечатляваща спасителна операция и докато тя траеше, се разбра, че хората от района отдавна и многократно са предупреждавали за опасност от наводнение, че от шест години стената на язовира е имала пукнатина, за която всички са знаели и никой не е поправил. Стана ясно и че за никого не е ясно кой е собственикът на този язовир, както и на всички подобни съоръжения в страната.

През ноември 2011 г. Сметната палата разкри, че в Министерството на земеделието няма никаква информация за водните и напоителните съоръжения. Министър Найденов обаче се оправда, че е предупредил прокуратурата за тази липса година по-рано, но никой не бил реагирал. Е, прокуратурата най-после разследва.

Въпреки че държавните ни ръководители, както обикновено, се опитаха да хвърлят вината за тези проблеми на Тройната коалиция, трябва да се признае, че реакцията беше бърза – премиерът Борисов, заместникът му Цветанов и още няколко министри веднага излетяха за мястото на бедствието. Последваха ги българският еврокомисар по бедствията Кристалина Георгиева и новият президент Росен Плевнелиев. Наистина доста необичайна случка, като се има предвид, че в подобни ситуации предшествениците им не можеха да бъдат открити за коментар с дни, а бившият президент Първанов, в един също така трагичен за България ден, отиде на лов.

„Няма значение кой е собственикът на язовира и кой е трябвало да го поддържа – сега е важно да помогнем на хората“, казаха и Борисов, и Найденов.

Напротив, има значение, има огромно значение, защото, ако нещо беше направено да се предотврати това бедствие – да се държат отговорни „отговорните“ за почистването на речните корита, за изпускането на вода от язовирите, за поддръжката им, хората от с. Бисер нямаше да имат нужда нито от тази впечатляваща и скъпа спасителна операция, нито от средства за възстановяване, нито от дарението от един милион лева от държавната субсидия на управляващата партия ГЕРБ.

Синоптиците предупреждават, че най-лошото е все още пред нас – когато се стопли и снегът започне да се топи. Да се надяваме, че с. Бисер е вече урок за тези, които сме избрали да ни управляват.

В противен случай България ще продължи да добавя към още един от най-тъжните си рекорди – да бъде страната в Европа с най-многото дни на национален траур през последните години.

#Борисов #Росен Плевнелиев #Кристалина Георгиева #Цветанов #язовир „Иваново“ #наводнение #наводнен #Бисер #спасителна операция #стена #собственост #собственик #Мирослав Найденов #национален траур #тройната коалиция #Първанов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"