Бюджет 2014 не е социално ориентиран, смята Адемов

Бюджет 2014 не е социално ориентиран, смята Адемов
A A+ A++ A

"Мразовитите дни тепърва предстоят, но с тях редица социални плащания ще бъдат размразени от 1 януари 2014 г. Също и пенсиите, които не са увеличавани от години. Най-големият бюджет за социална политика за последните 23 години" - така социалният министър Хасан Адемов определи средствата, предвидени за социални плащания за следващата година в студиото на Нова ТВ..

„При един бюджет за следващата година, в който на практика 36.6% от разходите са за социални плащания и грижи, няма как да не наречем този бюджет социално ориентиран. Аз знам, че очакванията във връзка със замразените плащания през последните години са изключително големи", обяснява социалният министър.

От догодина се размразява размера на пенсиите, които ще бъдат увеличени от 1 юли с близо 3% по т.нар. „швейцарско правило". Така например ако сега един пенсионер получава пенсия от 300 лева - от юли ще взима с 9 лева повече. В същото време спира увеличаването на възрастта и стажът за пенсиониране. Засега жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете на 63 години и 8 месеца. Необходимия стаж за пенсия е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Пенсия ще може да се взима и 2 години по-рано, но тя ще е с намален размер.

За майките от 1 януари срокът, върху който ще се изчисляват майчинските, ще бъде намален от 24 на 18 месеца. Само преди две години той беше увеличен 18 на 24 месеца. Промяната ще увеличи майчинсиките от догодина с 12 лева.

И още за майките - помощта за отглеждане на дете от 1 до 2 годинки ще стане 340 лева и ще следва минималната заплата.

#Бюджет 2014 #Хасан Адемов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"