Проф. Ивайло Дичев за скандала със СБХ: Управлението подкупва различни общности

Проф. Ивайло Дичев за скандала със СБХ: Управлението подкупва различни общности
Проф. Ивайло Дичев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Съюзът на художниците даде почетна награда на премиера Борисов, това означава, че те признават, че става нещо нередно, че на тях са им дадени пари, без да ги заслужават, заяви професорът по културна антропология от СУ ''Климент Охридски'' Ивайло Дичев.

Дичев коментира пред БНР разразилия се скандал през последните дни във връзка с решението на СБХ да даде почетно членство на премиера Борисов и културния министър Вежди Рашидов, заради решението на кабинета да даде сградата на ''Шипка'' 6 на художническата организация.

В крайна сметка обаче, след като от Контролната комисия на СБХ започнаха обжалване на решенеито за награждаване, а случаят предизвика остри обществени реакции, политиците решиха да върнат почетните отличия.

Според професора сегашното управление подкупва различни общности, след което те му се отблагодаряват с вярност и гласуване на изборите. Той е на мнение, даването на сграда на СБХ е е абсолютно погрешен начин да се подкрепи българското изобразително изкуство.

''Много хубаво е да се подпомага културата, но дали трябва да е така. Дали трябва да се дават земи, сгради и почивни станции на някакви частни лица, които са се организирали като Съюз на художниците или обратното – едно Министерство на културата или някакъв специален национален център трябва да подготвя с тези пари проекти, по които да се кандидатства, да дава пари за изложби, за стипендии на млади художници и т.н.'', коментира Дичев.

По думите му подкрепата за българската култура трябва да бъде под съвсем различна форма, чрез ''центрове, със събиране на активите на тези културни, научни и други институции във фондове, които да ги управляват по най-добрия бизнес начин, а не тези организации да се занимават с даване под наем и т.н.''.

Междувременно, във вторник стана ясно, че награждаването на министъра на културата Вежди Рашидов и министър-председателя Бойко Борисов от Съюза на българските художници е било пожелано от Министерството на културата. Това съобщи председателят на Контролната комисия на СБХ проф. Велислав Минеков, който инициира обжалаването на решението на организацията.

Минеков уточни още, че Контролната комисия не е е била уведомена за решението на Управителния съвет, и че ако оттам не го преразгледат, той ще напусне организацията.

"Награждаване на действащи политици и в предизборна ситуация срещу очаквани услуги се нарича проституция. Аз не мога да си позволя да бъда част от това нещо", категоричен бе той.

#СБХ #Съюз на българските художници #Велислав Минеков #Вежди Рашидов #министър на културата #Бойко Борисов #министър-председател на България #Ивайло Дичев #почетно членство #награждаване #Министерство на културата #СУ ''Климент Охридски''

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »