Близо 1400 са официално бездомните българи

Близо 1400 са официално бездомните българи
Бездомните българи в България са близо 1400.
A A+ A++ A

Към края на септември у нас официално са регистрирани 1370 бездомни, като от тях 860 са ползвали социални услуги, 26 – здравни, а 83 – други услуги. Това съобщи в минутите за парламентарен контрол социалният министър Хасан Адемов.

За осигуряването на подслон и подкрепа на бездомните българи се предоставят услуги в 13 центрове за временно настаняване с общ капацитет 625 места, от които 442 са заети. Подслон предлагат още 6 приюта и 13 центъра за работа с деца от улицата.

На разположение на хората без покрив има и няколко т.нар. защитени жилища и центрове за настаняване от семеен тип.

В София през зимните месеци функционира един кризисен център за настаняване на хора в риск, в който подкрепа намират 70 бездомни хора. За да се гарантира достъпът до тези услуги, в проектозакона за Държавния бюджет за 2014 г. е предвидено финансиране в размер на близо 4 млн. лв. за около 1000 потребители, съобщи Адемов.

Той посочи, че най-разпространена услуга за подкрепа на бездомните хора са обществените трапезарии, където ежедневно се предлага безплатен или частично платен обяд. През 2014 г. за дейността им са предвидени 2 млн. лв. повече в сравнение с отпуснатите през тази година средства. Към момента във всички 28 области в страната функционират 181 обществени трапезарии, като потребителите им са се увеличили с над 50 на сто и са общо 17 000 души, от които около 1200 са деца.

Адемов допълни, че в процес на реализация е схема „Интегра“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя цели насърчаването на равен достъп до адекватни жилищни условия за бездомни. Бенефициенти по програмата са градовете Бургас, Видин, Девня и Дупница.

#България #Хасан Адемов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"