България получава техническа и финансова помощ за бежанците

България получава техническа и финансова помощ за бежанците
България ще получи техническа и финансова помощ заради бежанците, увери Антониу Гутериш. Снимка: bulgarian.ruvr.ru
A A+ A++ A

България ще получи техническа и финансова помощ заради бежанците. Следващата седмица предстои да бъде отпусната финансова подкрепа от европейската общност във връзка с проблемите с бежанците. Това е уверила еврокомисар Кристалина Георгиева на среща с премиера Пламен Орешарски и с върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, предаде агенция „Фокус“.

Гутериш е в България по покана на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. „С Антониу Гутериш обсъдихме различни аспекти на най-важния за нашата страна в момента въпрос – за бежанците“, каза премиерът Орешарски. Той го е запознал с това, което страната ни прави от лятото, но и с решимостта ни да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят помощ.

„Върховният комисариат за бежанците ще изпрати технически екип в помощ на България“, каза върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. „С премиера решихме да развием една програма за сътрудничество с българското правителство, за да помогнем на България да осигури защита и подкрепа на бежанците“, обясни Гутериш.

„Сирийското общество страда и заслужава подкрепата ни“, каза още върховният комисар на ООН за бежанците. Според него има 2,4 млн. сирийски бежанци в други страни. В Турция в момента има 700 хил. бежанци. В Ливан около 25% от населението са сирийски бежанци.

#Антониу Гутериш #ООН #Ливан #Цветлин Йовчев #Кристалина Георгиева #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"