Фандъкова: Не прехвърляйте отговорността за затворените улици

Фандъкова: Не прехвърляйте отговорността за затворените улици
"Разпореждането на полицията се прави от министъра на вътрешните работи. Кметът има правомощията да издава заповеди, когато има необходимост", обясни Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичният кмет Йорданка Фандъкова възрази срещу опитите на общинските съветници от БСП да прехвърлят отговорността за затварянето на улици по време на протестите.

"Категорично възразявам срещу опитите да се прехвърля отговорност от една институция на друга", заяви Фандъкова.

"В последните месеци виждаме ежедневно, че ситуацията в София е напрегната, и е много трудно да се направи баланс, така че да се осигури законовата възможност и конституционното право на гражданите да изразяват своята позиция в една или друга посока, и в същото време да се запази редът, да няма напрежение и да има спокойствие в града – особено по отношение на организацията на движението и липсата на блокиране на кръстовища”, коментира столичната кметица.

„През цялото това време Столична община работи в координация със СДВР и МВР. Съзнаваме, че е трудно да се оценява рискът във всеки момент, но това трябва да се прави. Аз непрекъснато настоявам, когато има необходимост и се затварят кръстовища или улици, веднага след това движението да се освобождава, за да може гражданите на София да се придвижват от едно място на друго”, обясни Фандъкова.

"Не е правилно в тази ситуация да се прехвърля отговорността върху кмета или върху полицаите", каза още тя.

"Разпореждането на полицията се прави от министъра на вътрешните работи. Кметът има правомощията да издава заповеди, когато има необходимост. Аз издавам такива заповеди до директора на СДВР с изискването да се предприемат всички мерки за опазването на обществения ред и сигурността в града. Координираме се с колегите от СДВР. Не е лесно, защото напрежението непрекъснато ескалира", обясни Фандъкова.

Според нея, най-важното е да се запазят животът и здравето на хората, а след това и имуществото на общината и на гражданите, предава „Фокус“.

"Аз се чувам с директора или заместник-директора на СДВР, имам и колеги, които са на място. Призовах всички политически сили - да запазят добрия тон и дух и да се търсят начините за решаване на въпросите, съгласно българското законодателство", заключи Йорданка Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова #протести #правителство #общински съвет #улици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »