В шефа, или в политиката е проблемът?

В шефа, или в политиката е проблемът?
A A+ A++ A

„Ще се съобразим с препоръките на ЕК да се модернизират институциите на пазара на труда. Мерките не изключват кадрови промени в Агенцията по заетостта“, каза социалният министър Хасан Адемов.

В същото време стана ясно, че има опасност парите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да бъдат спрени за следващия програмен период. Появи се и информация, че шефката на агенцията по заетостта ще бъде освободена до дни заради писмо от Брюксел, с искане да бъде отстранена, заради системно недоверие към работата й, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова.

Всъщност проблемите са няколко, а не само с Камелия Лозанова, която ръководи агенция. От една страна говорим за евентуално искани кадрови промени, които не е ясно, дали ще бъдат реализирани, от друга страна са проблемите, свързани с парите по европейската програма за финансиране на социални дейности у нас, която е част от Европейския социален фонд. Само преди две години Камелия Лозанова пое агенцията и първото нещо, което стана ясно беше, че ще се извършва прерайониране на бюрата по труда.

Това, колкото беше актуално, защото всеки нов началник сякаш е задължен да прави промени, толкова беше и налудничаво, защото точно това беше последният проблем, който в онзи момент вълнуваше хората, които са обект на дейността на Изпълнителната агенция по заетостта-безработните. Това предизвика частично недоволство сред служителите, на които щеше да им се наложи да работят извънредно и някои от тях дори напуснаха държавната администрация.

Лозанова защити работата на екипа си и увери, че всички компетентни одитни органи на България и Европа не са установили нарушения на ръководството. Да, вероятно е така, става дума обаче за качеството на работата в агенцията, която администрира 40% от европарите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Едва ли е ефективно, да не кажа - нормално, един държавен служител – трудов посредник, да обслужва на ден по поне 40 човека, да работи по европейски програми и в същото време да се грижи за елементарни неща, като например подреждането на базата си от данни, което е ежедневен процес и този човек да бъде оперативно адекватен.

Това вероятно е дребен проблем за повечето хора, но така, или иначе, някои от нас стигат до тези държавни служители и искат помощ от тях. Как обаче те биха могли да им помогнат, при положение, че самите те не могат да се справят в рамките на работното си време, с всичко, което трябва да вършат. Заплатите са срамно ниски. Да, наистина са ниски, на фона на заплатите в социалното министерство.

Държавни служители с ранг „старши експерт, ранг ІІІ“ получават таван на заплата 440 лв., като нямат абсолютно никакви допълнителни финансови стимули. С такава заплата специалист от такова ниво, работещ с европейски програми, понякога дори по няколко едновременно, няма как да бъде добър професионалист, не защото не иска, или го мързи, а защото знаем, че всеки нормален човек работи, освен по призвание и за заплата, все пак...!

Системите за управление на тази агенция работят толкова добре, че тя ще продължи да работи като строен екип, какъвто е и сега, твърди Лозанова. В същото време се питаме, каква точно е функцията на Дирекция регионална служба по заетостта, а такива има девет в страната? Това е структура между бюрата по труда и самата Агенция по заетостта, която на практика не върши нищо особено.

Тя просто е една дирекция, създадена заради директорите, които я ръководят – с една дума, затворена система, имаща за цел да възпроизвежда излишна до съвършенство административна тежест и да трупа академично количество, меко казано, странна, самоувеличаваща се бумащина. Това ли е „стройният екип“ на Лозанова – раздута администрация и срамно ниско заплащане?!

Ако е това, едва ли от Брюксел са се „заяли“ с нейната агенция случайно! Лошото е, че нито агенцията е „нейна“, нито проблемът е само за агенцията, защото дейността на една държавна структура касае цялостната секторна политика на държавата, а това означава, че проблемите на агенцията по заетостта са проблеми на всеки един от нас!

#Лозанова #служител #агенция #фонд #Адемов #програми #Лозанова #Брюксел #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »