Гърция ще сформира служебен кабинет без Папандреу

Гърция ще сформира служебен кабинет без Папандреу
Новият гръцки кабинет няма да бъде воден от настоящия премиер Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Основните политически сили в Гърция са постигнали съгласие за съставянето на правителство на националното единство, съобщиха късно вечерта в неделя от кабинета на гръцкия президент Каролос Папуляс.

Според споразумението новият служебен коалиционен кабинет няма да бъде воден от настоящия премиер и лидер на социалистическата партия ПАСОК Георгиос Папандреу, а името на новия гръцки премиер ще бъде оповестено в понеделник.

Папандреу и лидерът на опозиционната дясна партия Антонис Самарас са участвали в преговорите под председателството на преиздента Папуляс.

След като бъде постигнато съгласие за името на новия гръцки премиер, президентът на Гърция ще покани всички парламентарно представени партии да подкрепят новия кабинет.

По непотвърдена информация има очаквания настоящият финансов министър Евангелос Венизелос да оглави преходното коалиционно правителство.

Новото гръцко правителство ще приведе в изпълнение условията за втория международен спасителен пакет за Гърция, които предвиждат заем от 130 млрд. евро и „отписване“ на 50% от гръцкия дълг от частните банки кредитори в замяна на строги антикризисни мерки от гръцка страна.

Освен това новото правителство ще подготви провеждането на парламентарни избори през март 2012 г.

#Гърция #Георгиос Папандреу #еврозона #еврозоната #спасителен заем #министър-председател на Гърция #коалиционно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"