Реформаторският блок: „Гражданските патрули“ са спекулация със страховете на хората

Реформаторският блок: „Гражданските патрули“ са спекулация със страховете на хората
A A+ A++ A

Създаването и дейността на т.нар „ граждански патрули“ са провокация към демокрацията, нарушение на обществения ред и безотговорна спекулация със страховете и неволите на хората с огромна обществена опасност, се казва в декларация на Реформаторския блок.

Напомняме на правителството, че България е правова държава, член на Европейския съюз, в която по закон за реда и сигурността на улицата се грижи единствено полицията. В българското МВР работят над 60 000 души, което нарежда страната ни на едно от първите места в света по брой полицаи на глава от населението. Въпреки това хората се чувстват несигурни и незащитени, а жителите на редица квартали от големите градове и селата живеят в постоянен страх.

Днес с недоумение виждаме как хиляди тежко екипирани полицейски служители денонощно охраняват българския парламент от мирно протестиращите студенти, записват личните данни на упражняващите конституционното си право на протест граждани, а цивилни служители тормозят протестиращите по домовете им в нощните часове. Ако част от този потенциал на силите на реда патрулираше в градовете и селата, а силите на жандармерията охраняваха разградената ни граница, много от острите социални проблеми, с които днес опасно се спекулира, нямаше да съществуват.

Формирането на граждански или доброволни патрули е недемократична практика, характерна за тоталитарните режими от миналото. До 1989 г. ДОТ (доброволни отряди на трудещите се) бяха част от репресивния апарат на режима.

С недоумение научаваме, че подготвяните от правителството промени в Закона за МВР предвиждат възстановяването на тази практика от миналото в легална форма. Надяваме се, че министър Йовчев си дава сметка, че това означава узаконяване на саморазправа на случайни лица над граждани на Европейския съюз с непредвидими последици.

Правителството незабавно да вземе мерки срещу покачващото се напрежение и несигурност в обществото. МВР незабавно да спре незаконното патрулиране на „Гражданските патрули“ и да изпълнява отговорно функциите си по опазване на живота, правата и собствеността на българските граждани. Парламентът да не приема предложените от правителството промени в закона за МВР, които реставрират части от репресивния апарат на комунистическия режим.

Всички тези проблеми са следствие от дълбоката криза в нереформирания сектор „Сигурност“.

Реформаторският блок предложи на вниманието на обществото мерки за реформа на правосъдието и системата за сигурност. Убедени сме, че тежките системни проблеми, засягащи живота, сигурността и имуществото на гражданите, се решават само с ясна стратегия, решителност и компетентност, каквито това правителство не притежава.

#протест #сигурност #МВР #демокрация #патрул #граждански патрули

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »