Продават част от Яйлата и Калиакра за 2 млн. паунда с право на строеж

Продават част от Яйлата и Калиакра за 2 млн. паунда с право на строеж
Снимка: shabla.be
A A+ A++ A

Близо 100 декара от защитената местност на брега на Черно море са обявени за продан с право на строеж срещу 2 милиона паунда в британски интернет сайт за недвижими имоти, съобщава agronovinite.com.

Парцелите са брегова зона в резервата Яйлата, на 120 метра от морето и влизат в зона “Калиакра“, защитена по “Натура 2000″. Още преди въвеждането на европейската екологична мрежа обаче за тях е било извадено разрешитело за право на строеж, гласи обявлението. От него не става ясно кой е собственикът или собствениците на апетитните парцели, нито дали те се продават директно или чрез брокер на недвижими имоти. За обратна връзка не са посочени нито телефони, нито имейл, а на интернет страницата се отваря формуляр, чрез който може да се направи запитването за имотите.

В Яйлата и Калиакра може да бъде построена огромна двуетажна сграда с РЗП 20 400 кв. м.

За продан са обявени три съседни парцела от по 17 декара на 100 метра един от друг, които заемат обща площ от 98,63 декара. Издаденото разрешително е за 50% застрояване в зоната в регулация или 8500 кв. м с височина 10 метра и покривна конструкция. При коефициент на застрояване 1,2, продавачите изчисляват, че разгънатата застроена площ може да бъде общо 20 400 кв. м., разположена на два етажа.

Зоната между парцелите и морето е част от Яйлата – приморска тераса, обявена през 1989 г. за национален археологически резерват. Това, уверяват продавачите на земята, гарантира, че в тази зона никога няма да има строителство, което да засегне панорамата на бъдещите купувачи към морето. От друга страна обаче Яйлата попада в защитена зона “Калиакра“, която е част от европейската екологична мрежа “Натура 2000″.

През октомври  Европейската комисия предявяви пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение.

Обвиненията са за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове, като в този район е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда,съобщиха от ЕК.

#НАТУРА 2000 #Калиакра #Яйлата #Европейската комисия #ЕК #Съда на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"